Utilizatorii contractului de leasing care nu inregistreaza restante la plata sunt raportati la Centrala Riscului de Credit?

Da. Conform prevederilor Regulamentului nr. 2/2012 emis de catre BNR, , BCR Leasing IFN SA are obligatia de a efectua raportari catre Centrala Riscului de Credit, raportari ce contin urmatoarele informatii:

  • datele de identificare ale debitorilor fata de care BCR Leasing IFN SA  inregistreaza o expunere mai mare sau egala cu limita de raportare (20.000 lei);
  • informatii privind fiecare din creditele si angajamentele de care debitorul beneficiaza: tipul creditului, termenul de acordare, tipul garantiei, serviciul datoriei, data acordarii si data scadentei, valuta in care s-a acordat creditul, comportamentul creditului, suma acordata, suma datorata, suma restanta;
  • informatii privind grupurile de persoane fizice si/sau juridice care reprezinta un grup de debitori: denumire grup, cod grup, componenta grup.

Raportarea catre Centrala Riscului de Credit se face în format electronic, lunar, între 01 - 17 ale fiecarei luni transmitandu-se informatiile aferente lunii anterioare.

Informatiile raportate sunt mentinute in baza de date a CRC pentru o perioada de sapte ani de la data inscrierii.

Dorim sa subliniem faptul ca:

  • Raportarea catre Centrala Riscului de Credit nu este o masura penalizatoare aplicata de catre BCR Leasing IFN clientilor rau-platnici, ci o obligatie legala de raportare. Asa cum am aratat mai sus, catre Centrala Riscului de Credit nu se raporteaza doar utilizatorii care inregistreaza restante, ci toti clientii care inregistreaza o expunere cel putin egala cu pragul de raportare de 20.000 lei, indiferent de comportamentul de plata;
  • Impactul sumelor restante raportate catre Centrala Riscului de Credit asupra creditelor in curs de angajare este determinat exclusiv de politica de creditare practicata de fiecare institutie financiara in parte.